Gezondheidstesten

Bij de vlinderhonden komt PRA (gegeneraliseerde progressieve retina atrofie) en PL (patella luxatie) voor. PRA is een ernstige oogziekte en PL is een probleem met de knieschijfjes. PL komt in verschillende gradaties voor, namelijk 1 (licht), 2 (matig), met 3 (ernstig), en 4 (patella ligt er voortdurend af). Als dit in ernstige mate voorkomt, zal de hond geopereerd moeten worden. Meestal herken je ernstige problemen met knieschijfjes aan het loopje van de hond, ze doen regelmatig een hinkje op drie pootjes.
Omdat sommige honden wel drager zijn van beide afwijkingen maar waarbij het niet tot uiting is gekomen, betekent dit dat zowel de PRA al de PL doorgegeven kan worden. Alle onze vlinderhondjes zijn hierop getest.

AL ONZE HONDEN ZIJN ZIJN GETEST volgens de regels van de rasvereniging en vrij indien zij voor de fok worden ingezet. DIT GEEFT DUS GEEN GARANTIE VOOR DE NAKOMELINGEN! Een hond kan immers vrij zijn maar via het dragerschap dit wel doorgeven.

De rasverenigingen eisen deze gezondheidstesten, doch de Raad van Beheer niet. Dit betekent dat een hond met stamboom zowel PRA als PL kan hebben. Een stamboom geeft alleen aan dat het om de raszuiverheid gaat, niet om gezondheid. Een hond gefokt volgens de rasverenigingen, geven een veel kleinere kans op deze erfelijke afwijkingen omdat het regelmatig testen van beide ouderdieren verplicht is.

PL kan op meerdere manieren onderzocht worden. Alle fokkers zijn het volkomen eens met de PL test. Er kwam onenigheid over de toegepaste techniek om PL te testen. Het verschil van mening bleef en dit zorgde ervoor dat in 2009 de PP-VN opgericht werd. Het enige verschil tussen de twee rasverenigingen is dus het verschil van inzicht in de toegepaste test om PL te onderzoeken.

 

Onze kennel voldoet aan de eisen van de gezondheidstesten van alle drie de rasverenigingen.


Kupu Mulia.. omdat je dier je lief is..